Vegansk poké bowl

Första rätten vi lagade med tofu var en riktig flopp och sen dröjde det ett tag innan vi vågade testa igen. Vi gjorde ett andra försök med ett recept på poké bowl från Tasteline. Den krispiga tofun gjorde succé och det här är numer en favoriträtt. Fräscht och supergott. Extra bra är att det är ett helt veganskt recept.

Tänk vilka tillfälligheter som kan göra att man väljer bort viss mat...Vi är glada att vi gav tofun en andra chans!


Ingredienser:

Poké Bowl
3 dl jasminris
0,5 st gurka (har vi aldrig haft eftersom Adam inte är något fan av gurka)
0,5 knippe salladslök
Skal från 1 st limefrukt
Saft från 0,5 st limefrukt
1 tsk riven färsk ingefära
225 gram mango, tinad el. färsk
250 gram sojabönor, tinade
1 krm salt, krydda efter smak

Rödkål
250 gram rödkål
1 msk rapsolja
Saft från en halv citron
2 krm salt

Sojadipp
2 msk japansk soja
1 msk rapsolja
Saft från 0,5 st lime
0,5 msk agavesirap (alt. 1 msk honung men då inte veganskt!)
2 tsk rive färsk ingefära
2 krm chiliflakes

Frasig tofu
250 gram tofu
4 msk maizena
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja


Så här gör man: 

Poké bowl

Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
(Skölj och dela gurkan på längden. Gröp ur det vattniga med en sked och tärna gurkan smått.)
Skölj och strimla salladslöken. Blanda samman i en skål och riv i limeskal och pressa i limesaft.
Skala och riv i ingefära.
Tillsätt tinad mango och sojabönor.
Blanda om och smaka av med lite salt.

Rödkål
Skölj och strimla rödkålen tunt med hjälp av en osthyvel eller mandolin. (Kniv funkar fint men se till så att de inte blir för grova...) Lägg i en skål och tillsätt olja, citronsaft och salt. Massera kålen med händerna och låt stå till servering.

Sojadipp
Blanda samman soja, olja, limesaft, honung, riven ingefära och chiliflakes i en skål.

Frasig tofu
Tärna tofun. Blanda maizena, chiliflakes och salt på en tallrik. Vänd tofubitarna i maizenablandningen så att det täcker runt om. Hetta upp olja i en panna och låt den bli varm. Stek tofun på hög värme runt om ca 5 min så att den blir krispig.

Servering 
Lägg ris i botten av djupa skålar och toppa med mangoblandningen, rödkål och tofu. Ringla över dressing vid servering.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar