Så skriver Scott Jurek i sin bok "Eat and run".
Vi håller med! I den här chilin saknar man inte kött. Bulgurn som får koka med gör den extra mustig och mättande.
Gör gärna en stor sats och frys in det som bli över!
Ingredienser:
2 tsk koksnöts- eller olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2,5 dl lök, finhackad
1,2 dl grön paprika, finhackad
1,2 dl röd paprika, finhackad
1,2 dl morötter, finhackade
1 jalapeno eller annan stark pepparfrukt, urtagen och hackad (valfritt)
2,5 dl frysta majskorn (vi brukar ha burkmajs)
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
2 msk chilipulver
2 tsk havssalt, ev. mer efter smak
1/2 tsk svartpeppar
600 g (1,5 burk) krossade tomater (ibland har vi kört på smaksatt variant med chili)
400 g tomatpuré
400 g kidneyböner, avrunna
400 g svarta bönor, avrunna
400 g röda bönor, avrunna (vi brukar ta vita bönor eftersom vi fortfarande inte fattat vad "röda bönor" egentligen är; de enda röda bönor vi hittat är kidneybönor...)
6 dl vatten
1,2 dl torrt bulgurvete
tabasco eller cayennepeppar (valfritt)
Gör så här:
Värm oljan i en stor gryta.
Fräs grönsaker och kryddor i oljan på medelvärme eller lite lägre i 10 minuter eller tills de mjuknat.
Tillsätt några matskedar vatten om grönsakerna börjar fastna i grytan.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom koriandern och låt sjuda under lock i ca. 30 minuter.
Rör om och låt sjuda i ytterligare 20-30 minuter tills grönsakerna är genomkokta.
Smaksätt med salt och om starkare kryddning önskas; tabasco eller cayennepeppar.
Strö över koriander innan servering.
Servera gärna med ett gott bröd! (Eller kanske tom "ett fantastiskt bröd"?!)
Scott Jureks chili |
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar