Receptet skiljer sig mot vissa andra recept då kikärtorna inte är kokta. Det ger god smak och tuggmotstånd.
Ett tips är att blötlägga en rejäl laddning kikärtor och frysa in det som inte ska användas i lagom stora förpackningar. Sist kokte vi hälften så vi skulle ha både kokta kikärtor till tex. hummus och blötlagda till falafel.
Falafel och co |
Ingredienser:
3 dl (torra) kikärtor som ska blötläggas över natten
2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
0,5 dl hackad persilja
1 dl färsk koriander, hackad (vi har använt fryst)
1-2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma
1 dl färsk pepparrot, riven (det hade vi ingen så vi hoppade över det)
2 msk vatten
+ matolja att fritera/steka i
Gör så här:
Blötlägg kikärtorna över natten i en skål med mycket vatten så de täcks ordentligt.
Kikärtorna ska alltså INTE kokas!!
Skölj sedan av dem i kallt vatten och mixa med allt utom kryddorna.
(Fia gjorde fel första gången här och råkade mixa allt, falafeln fick fin grön färg av persiljan så hon har mixat in persiljan även fortsättningsvis...)
Mixa till en ganska stadig smet; kikärtorna ska bli lite krossade men inte helt släta.
Forma smeten till bollar.
Vi brukar bara steka dem i rikligt med rapsolja i en stekpanna men man kan fritera dem "på riktigt" också i en kastrull eller fritös.
Vi brukar äta falafeln i pitabröd, libabröd eller wraps med hummus, fetaost, grönsaker och yoghurtsås.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar