Förra året började Fia experimentera med varianter på lite nyttigare pepparkakor för att Adam inte skulle sabba hela säsongen genom att bli för tung för sina skidor...;-)
Först ut var det här receptet. (Fast vi hade i agavesirap i stället för sukrin.) Goda men inte alls som pepparkakor i form och konsistens.
I år hittade hon efter mycket letande på nätet det här receptet som vi nu har testat två varianter på. Kravet i år var att de skulle gå att baka ut med formar som vanliga pepparkakor.
Variant ett innehåller hälften så mycket socker som traditionella recept och en del av vetemjölet är utbytt mot mandelmjöl. (Garant har ett mandelmjöl som är mycket billigare än andra märken och inte så mycket dyrare än hela mandlar, annars kan man såklart mala själv om man har en mandelkvarn eller en bra mixer!) Dessutom valde vi att byta ut strösockret mot råsocker istället. Pepparkakorna blev väldigt goda och vi var väldigt nöjda! :)
Lite nyttigare pepparkakor
Ingredienser:
150 gram smör (ta gärna fram i tid så det hinner bli lite mjukt!)
1,25 dl råsocker
3 msk sirap
1 dl vatten
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
1 msk malda nejlikor
0,5 msk kardemumma (mortla gärna hel kardemumma själv för smakens skull!)
0,5 msk bikarbonat
6 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
Gör så här:
Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsätt vatten, alla kryddorna och bikarbonaten. Arbeta in mjölet. Låt degen vila i minst 12 timmar i kylen. (Gärna 1-2 dygn.)
Kavla ut tunt på mjölat bakbord. Grädda i 200 grader i ca 5 minuter och låt kakorna kallna på plåten.
Minst lika goda som "vanliga" pepparkakor! Men just därför varade den relativt lilla satsen inte länge...;-) Så nästa projekt blev att tweaka receptet ytterligare lite. Variant två gjorde vi helt utan vetemjöl. Vetemjölet ersattes av bovetemjöl, rismjöl och mandelmjöl.
Nyttigare och nu dessutom glutenfria pepparkakor
Ingredienser:
150 gram smör (ta gärna fram i tid så det hinner bli lite mjukt!)
1,25 dl råsocker
3 msk sirap
1 dl vatten
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
1 msk malda nejlikor
0,5 msk kardemumma (mortla gärna hel kardemumma själv för smakens skull!)
0,5 msk bikarbonat
4 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
Den här degen var lite svårare att baka ut och de färdiga kakorna hade lite "mjöligare" och porösare konsistens. Men smaken var god och de gick ju trots allt att baka ut i pepparkaksformer! Det går säkert att experimentera mer med vilka mjöl man väljer om man vill göra glutenfria kakor.
Det får bli nästa projekt! :)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar