Så här beskrivs boken på Svenska Skidförbundets hemsida:
"Hur hanterar kroppens muskler de yttre krafter som påverkar åkaren vid längdskidåkning?
Hur påverkar den teknik vi använder den framåtdrivande kraften som kan skapas?
Detta är aspekter som ryms i den nya boken Biomekanik för längdskidåkning.
Innehållet är anpassat till de frågeställningar som diskuteras bland tävlingsinriktade åkare och tränare. Fysikaliska lagar gås igenom och exemplifieras med en mångfald bilder från olika moment inom längdskidåkningen. Olika stilar jämförs. Stavtag och frånskjut i olika situationer diskuteras. Effekten av krafter i olika positioner för armar och ben redogörs för. Ju mer kunskap som finns om musklers kraftutveckling och yttre krafters verkan, desto mer energisnål och kraftbesparande åkteknik kan utvecklas.
Biomekanik för längdskidåkning ger en djupare förståelse som kan ligga till grund för vidare teknikutveckling, för effektiviserad pedagogik, och för mer effektiva råd och instruktioner vid teknikträning."
Väldigt nördigt och väldigt intressant alltså! :)
Innehållsförteckningen |
Begreppet "normalkraft" förklaras förenklat som den kraft som en badrumsvåg visar om man står på den stilla. Rör man sig däremot lite upp och ned på vågen kommer normalkraften förändras. Tyngdkraften på kroppen är samma hela tiden men trycket på vågen förändras.
Rörelser vi gör i höjdled på skidorna har alltså en stor inverkan på normalkraften! Knäböjning, armpendling och fällning av överkroppen är några metoder vi har till vår hjälp för att påverka vår tyngdpunkt och normalkraften i skidåkning.
I kapitel 2 förklarar man mer om muskelkraft och moment och visar hur olika stavisättningsvinklar påverkar belastningen på armbågar, axlar och ryggslut.
Ju mindre vinkel mellan armbåge och stav desto mindre kraft behöver triceps hålla emot med för att låsa i armbågen. (Även kraften i axelleden påverkas men inte lika mycket.) |
Man förklarar även hur våra muskler arbetar genom förlängning och excentriskt arbete.
"Vid effektiva rörelser ska alltså muskeln dels tvingas bromsa upp och vända en rörelse och detta ska dessutom ske i en position där muskeln är lagom uttänjd i förhållande till sitt viloläge."
I de efterföljande kapitlen beskriver man biomekaniken mer detaljerat i de olika växlarna i klassiskt och fristil.
En väldigt intressant bok tycker vi och har du minsta lilla nördtendenser när det gäller skidåkning kommer du älska den! ;-) Ett bra julklappstips till längdskidintresserade tycker vi! :)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar