Lucka 10 - Diagonal

I dagens lucka ska vi ta en närmare titt på diagonalåkningen och försöka förklara vad den innebär.

För er som inte har så bra koll på skidåkning är diagonalåkning den växel som mest liknar gång. När högerbenet är fram är vänsterarmen fram och vice verca. Skillnaden mot gång är att man lägger till en glidfas.

Teknikbeskrivning:
Diagonalåkning handlar dels om tyngdöverföring och dels om att trycka ner skidan i snön vid rätt tillfälle. För att få fäste så ska fästzonen tryckas ner i snön så att fästvallan kan greppa tag om snökristallerna. Det som faktiskt händer när man trycker ner skidan och får fäste är att skidan står helt stilla, någon tiondels sekund bara.

Tre enkla nyckelord:
  • Tryck tidigt
  • Tryck med hela foten
  • Tryck explosivt
Det innebär alltså att du ska trycka ner skidan i snön tidigt när den är som längst fram och innan den bakre skidan hunnit börja pendla fram. Du ska trycka ner skidan i snön med hela foten så att hela fästzonen går ner i snön och du ska trycka explosivt så att fästvallan kan greppa tag om snökristallerna och sen släppa snabbt igen. Sen ska du slappna av, utnyttja kraften och glida ut.

"Tryck och njut" som vår lärare Christian Minatti brukar säga.

Några vanliga fel man gör i diagonal:
  • Ingen tyngdöverföring - Man glider inte på en skida i taget utan springer eller promenerar på skidorna istället med tyngdpunkten mitt mellan skidorna. 
  • För sent tryck med foten - Många som upplever att de har dåligt fäste på skidorna kan prova att skjuta fram foten så att trycket från benet kommer under kroppen istället för bakom kroppen. Frånskjutet måste ske innan fästzonen hamnar för långt bakom tyngdpunkten. 
  • Låg höft utan vridning - Har man en låg höft och samtidigt inte vrider den är det väldigt svårt att få fram skidan så att man kan trycka med hela foten. 
  • Dålig armpendling - Armpendlingen bidrar till att höja och sänka tyngdpunkten. En låg, "tung" armpendling möjliggör ett bra frånskjut. 

En hög och vriden höft på en skånsk åkare med tomteluva

"Alla pratar om en hög höft men ingen har sett den!" är ett annat träffande citat från Christian.

"Hög höft" innebär i praktiken en framåtvriden höft. (Tänk vicka på rumpan.)

De bästa diagonalåkarna: Om det är några åkare som ni ska studera extra noga när de åker diagonal så är det Daniel Rickardsson, Johan Olsson och Sundby. Alla dessa åkare åker avslappnat och använder sin kraft i precis rätt ögonblick för att få maximal utdelning.

Nedan finns en liten film när Daniel Rickardsson vinner 50 km klassiskt i Holmenkollen. Se hur avslappnat Daniel åker och hur stabil han är i överkroppen jämfört med framförallt Legkov.
(Filmen gick inte att bädda in med klicka på länken nedanför bilden så kommer ni till filmen.)

Fia och Adams tips:

- Åk utan stavar ibland så att du lär dig lita på fästet istället för armarna.
(Prova även gärna att ha armarna i kors när du åker. På så sätt tvingas man använda höftböjaren för att få fäste.)

- Åk diagonal på platten eller utför i överfart.
(Tiden du har att trycka ner skidan vid rätt tillfälle blir mycket kortare vilket gör att samspelet mellan hjärnan och dina muskler kommer förbättras.)

- Åk diagonal utanför spåret om du känner att du behärskar diagonalen.
(Det är mycket svårare för balansen och när du sen får åka i spåret kommer det kännas mycket enklare.)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar