Grillade veggieburgare

Detta var nog något av en lyckoträff; vårt första försök på vegetariska burgare satte ribban högt och efter att ha testat andra recept kan vi konstatera att detta är ett riktigt bra recept! Recept kommer från Kung markatta, som i sin tur inspirerats av den här sidan. 

De här burgarna har en "köttig" konsistens, är lätta att göra och håller ihop väldigt bra att grilla. De är dessutom inte bara vegetariska utan helt utan animaliska produkter!

De går bra att förbereda i god tid innan de ska grillas.

Ingredienser:
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 1/2 dl morötter (ungefär en stor morot)
2 1/2 dl svarta bönor, mosade/mixade till en grov puré
0,75 dl hackad slätbladig persilja (vi brukar använda fryst vanlig persilja)

2 1/2 dl havregryn
4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)

3 msk chiafrön + 1 1/2 dl vatten
1 dl pumpafrön, rostade
1 dl solrosfrön, rostade

1 msk olivolja
1 msk japansk soja

1/2 tsk liquid smoke
1 1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
Det är även 1/2 tsk örtsalt i orginalreceptet men vi brukar bara ta i lite vanligt salt
Nymalen svartpeppar


Mosade bönor, chiafrön och brödsmulor

"Bönfärs"

Så här gör man: 
- Stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de är genomskinliga.
- Blanda ihop chiafrön och vatten i ett litet glas och låt stå ca 10 min medan du förbereder övriga ingredienser.
- Rosta pumpafrön- och solrosfrön lätt i en torr stekpanna.
- Mixa havregrynen till mjöl.

Blanda ihop samtliga ingredienser utom salt och kryddor och blanda ihop väl.
Tillsätt kryddorna och rör ihop.
Smaka av med salt och peppar.

Fukta händerna med lite vatten och forma till 8 st biffar.
Pressa ihop och forma dem hårt så de håller formen bra när du ska grilla eller steka dem!

Ska du grilla burgarna penslar du dem med olivolja och förgräddar dem i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Grilla sen i några minuter på varje sida så de får fin färg.

Vi har aldrig testat att steka dem men det ska gå bra att steka i olivolja på medelvärme i ungefär 5 minuter på varje sida.

Servera med dina favorittillbehör och gärna den här grymma rökiga barbequesåsen!

Så här ser de ut innan grillning
- de håller formen riktigt bra!

Funkar bra som campingmat också!
(De här hade vi med oss "förgräddade", djupfrysta och åt
på vårt träningsläger i Grövelsjön i somras...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar