Sist vi gjorde receptet nedan gjorde vi 1,5 sats och då blev två hungriga skidåkare på gränsen till kräkmätta. ;-)
Frasvåfflor med jäst
ca. 6 våfflor
Ingredienser:
100 g smör (olja ska gå bra också men det har vi inte testat...)
4 dl mjölk
10 g jäst (ca 2 tsk)
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke och lös upp den med hälften av mjölken.
Häll i mjölet och rör till en jämn smet och tillsätt sen resten av mjölken.
Låt jäsa ca 30 min i rumstemperatur.
Smält under tiden smöret så det hinner svalna och blanda i det i smeten när den jäst klart.
Sen är det bara att grädda: Smörj järnet med rapsolja eller smör och lägg på 3/4-1 dl smet.
Kommentar:
Nu har vi testat att veganisera dessa: - Nemas problemas!
Bara att byta mjölken mot havremjölk och smör till rapsolja.
100 g smör motsvarar ca. 1 dl rapsolja.
Funkar hur bra som helst. Ev. kan man ha i lite mer mjölk, upplevde att smeten blev lite tjockare än annars.
Våfflor med grädde och hemgjord hjortronsylt: Det blir inte mycket bättre än så! |
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar