Frasvåfflor med jäst

När Fia var i Bruksvallarna på träningsläger för ett antal år sen råkade ett akut sug efter våfflor drabba alla i stugan. Efter att ha googlat recept och insett att det inte fanns något bakpulver i stugan hittade hon varianter på våfflor som innehöll jäst istället för bakpulver. Enligt beskrivningarna skulle de bli frasigare, och framförallt frasiga även när det svalnat, än bakpulvervåfflor. Lät ju bra och det var värt ett försök. De blev riktigt goda och sen dess är det våfflor med jäst som gäller!

Sist vi gjorde receptet nedan gjorde vi 1,5 sats och då blev två hungriga skidåkare på gränsen till kräkmätta. ;-)

Frasvåfflor med jäst
ca. 6 våfflor

Ingredienser: 
100 g smör (olja ska gå bra också men det har vi inte testat...)
4 dl mjölk
10 g jäst (ca 2 tsk)
3 dl vetemjöl

Gör så här: 
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke och lös upp den med hälften av mjölken.
Häll i mjölet och rör till en jämn smet och tillsätt sen resten av mjölken.
Låt jäsa ca 30 min i rumstemperatur.
Smält under tiden smöret så det hinner svalna och blanda i det i smeten när den jäst klart.

Sen är det bara att grädda: Smörj järnet med rapsolja eller smör och lägg på 3/4-1 dl smet.

Kommentar:
Nu har vi testat att veganisera dessa: - Nemas problemas!
Bara att byta mjölken mot havremjölk och smör till rapsolja.
100 g smör motsvarar ca. 1 dl rapsolja.
Funkar hur bra som helst. Ev. kan man ha i lite mer mjölk, upplevde att smeten blev lite tjockare än annars.


Våfflor med grädde och hemgjord hjortronsylt:
Det blir inte mycket bättre än så! 



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar