Ingredienser:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk (3%)
25 g jäst (1/2 paket)
2 tsk salt
1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl (alt. 1 1/2 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)
knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen
Gör så här:
Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör ner mjölet.
Arbeta snabbt ihop den lösa degen och strö över ca 2 msk vetemjöl.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 1-1 1/2 timme.
Värm ugnen till 240-250 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Strö ut lite mjöl på bakbordet och stjälp upp den färdigjästa degen. Knåda den inte! Då försvinner de bubblor som blivit till i degen under jäsningen. Strö över lite vetemjöl och platta istället försiktigt ut degen med handen till en rektangel. (Vill du kan du även strö över lite frön. Sesamfrön tycker vi är himla gott att ha på.)
Skär sen degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar lite på snedden. Degen är rätt lös och lite kladdig så formen på bitarna blir lite hur som helst. Så ska det vara! Huvudsaken är att de får ungefär samma storlek. Lägg över bitarna på plåten och grädda direkt tills de är gyllenbruna, 17-20 min. (17 min är lagom i vår ugn)
Låt svalna utan handduk så blir skorpan härligt frasig.
Nygräddat är det supergott med smör och ost som får smälta på brödet.
Varianter:
Det går att variera receptet genom att ta i och på olika fröer och olika mjöl. Vår favorit just nu är att ha i ca 1 dl solroskärnor i degen innan den jäser och strö över sesamfrön på bullarna innan de ska in i ugnen.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar