Sidor

lördag 21 januari 2017

Grönt - inte svart eller vitt!

Sen vi flyttade från internatet på Mora Folkhögskola i juni förra året har vår kost ändrat sig markant. Det som när vi började på skolan var något vi uppskattade väldigt mycket; att slippa laga mat, var nog i förlängningen faktiskt en av de sämsta sakerna med att bo på internat. Andra året var vi väldigt trötta på att inte själva styra över vår mat och veta vad vi åt och i samband med att jag läste en kurs i "Kost för prestation" (ges på distans på Linnéuniversitetet) blev det ännu mer påtagligt och suget efter att laga mat själv ännu större.

Boken "Eat and run" av Scott Jurek (en ultralöpare som gradvis gick över till vegankost för att han upplevde att det gynnade hans prestation) inspirerade oss i somras till en "experimentvecka" då vi bara lagade vegetarisk eller vegansk mat. Det var ganska jobbigt faktiskt. Planeringen, handlingen och matlagningen tog längre tid. Men det var samtidigt kul och inspirerande och vi hittade några favoritrecept som numer är vanligt återkommande på veckomenyn.

Adams favvo-lasagne

Den här testveckan, som rann iväg av bara farten och blev två, var en "kul grej" för oss och en liten utmaning att rucka på rutiner och upptäcka nya saker. Många blir vegetarianer och veganer av djupare övertygelser medan testet för oss mest handlade om nyfikenhet och välmående. Men miljöaspekten och att inte stötta den sjuka delen av köttindustrin är en skön "bonus" för samvetet.

Vad som slagit oss är att många verkar ha inställningen att man måste "välja sida" när det handlar om kost. Typ "kaninfoder"-inställningen eller "jag är inte vegetarian så jag gillar inte grönsaker...". Lite som grabbarna i TV-programmet "Riktiga karlar" om ni sett det. På Facebook såg jag hätska debatter när en skola skulle servera mer grön mat och människor oroade sig över att barnen inte skulle få i sig tillräckligt med näring (kött?). TV-reklamen som uppmanade till att äta mindre kött upprörde tydligen också många.

Faktum är i alla fall att vi äter mer kött än någonsin (drygt 40 procent mer i dag än för tjugofem år sedan) i Sverige och att en stor del av köttet (ca. 50% av allt nötkött) inte är svenskproducerat. EU-inträdet 1995 har bidragit till den stora ökningen genom att ge oss tillgång till billigt, importerat kött. Antalet nötkreatur i Sverige har däremot halverats sen 1937 samtidigt som antalet nötkreatur i världen ökat med ca. 65%. (Källa: Jordbruksverket och Jordbruket i siffror)

Så här skriver Jordbruksverket på sin hemsida:
Livsmedelsverket ansvarar för de svenska kostråden och näringsrekommendationerna. I livsmedelsverkets miljösmarta matval står bland annat att kött i och för sig är en av våra viktigaste järnkällor och en bra källa till protein, men att det ur hälsosynpunkt inte finns några skäl att äta så mycket kött som vi gör idag. Tvärtom är det bra att minska på konsumtionen av kött och charkprodukter, eftersom det kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Livsmedelsverket har numera en konkret rekommendation i sina kostråd, och det är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark per vecka av skäl som nämnts ovan.  

(Kommentar: I snitt äter vi i Sverige idag ca 1 kg / vecka och person (Källa: Livsmedelsverket) vilket betyder att många äter betydligt mer än så då hela befolkningen (även de som inte äter kött alls) ingår i statistiken...)

Det kan också få stor effekt på miljön om man minskar på köttportionerna eller byter ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska alternativ. Källa: Jordbruksverket

Livsmedelsverket skriver bland annat så här om vegetarisk kost:
Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer...

En del är rädda för att proteinintaget ska bli för lågt med vegetarisk mat, men det är sällan något bekymmer...
...Bra vegetabiliska proteinkällor är till exempel fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter. Det är mat som inte bara ger protein, utan även många andra viktiga näringsämnen. För den som äter mjölk, och ägg ger det också protein, liksom quorn, som innehåller äggvita. Källa: Livsmedelsverket

Det var inte förrän vid 1800-talets mitt som det blev vanligare med kött i Sverige; innan dess åt vi mest spannmål som tex. bröd och gröt till vardags och festade till det med kött under helger och högtider. (Hämtat från den här artikeln i DN:n: "Därför äter vi mer kött än vegetariskt – fast vi vet att det är dåligt" där en nutritionist från Livsmedelsverket, en mathistoriker och en matpsykolog resonerar utifrån sina infallsvinklar...)

Man hör ofta argument om att äta kött för att säkra Sveriges öppna landskap. Med vetskap om att nästan hälften av allt kött kommer från andra länder och en stor del dessutom inte är nötkött inser man att det ena inte utesluter det andra; man kan äta mindre kött men ändå gynna Sveriges öppna landskap! Vill man bevara Sveriges öppna landskap måste man ju faktiskt se till att man köper kött från just svenska naturbetesdjur....

Här kommer en liten sammanfattning över några olika gröna kosthållningar:
  • Vegan - utesluter allt från djurriket dvs även mejeriprodukter som tex. ost, smör, mjölk (även honung) 
  • Vegetarian - som ovanstående men äter honung 
  • Lakto-vegetarian - äter som ovanstående men även mejeriprodukter 
  • Lakto-ovo vegetarian - äter som ovanstående men även ägg

Vi placerar oss inte någonstans i ovanstående kategorier. Ibland äter vi veganmat, för det mesta lakto-ovo-vegetariskt och väldigt sällan men det händer; en blodig biff (från Sverige). Vi älskar vegetariska burgare och -tacos. Vi har dragit ner på mjölkdrickandet och bytt ut en del av komjölken mot kokosmjölk och havremjölk. Vi använder olika oljor såväl som riktigt smör. (Men aldrig margarin. En helt annan historia men titta gärna på innehållsförteckningen nästa gång du köper Lätta, Becel eller något annat smörgåsfett.)

Jag kom att tänka på när jag som barn spekulerade kring vegetarianer och veganer och vissa maträtter som jag aldrig skulle kunna tänka mig att vara utan. Jag är glad att jag växt upp, blivit mindre inskränkt än jag var då och insett att jag inte måste välja! (Och faktiskt hittat minst lika goda vegetariska alternativ till de där rätterna...)

Här kommer några veggietips från två flexitarianer: 
- Bönor och linser är en väldigt bra vegetarisk bas; tacokryddade röda linser eller en röra på svarta bönor är asgoda till tacos och svarta bönor ger bra konsistens på vegetariska burgare! Den här chilin fick Scott Jurek att inse att han inte behövde kött...

En annan bra sak med vegetariska tacos är att de funkar
super att ha med på campingsemestern!
(Just den här i Grövelsjön...)

- Grönt måste är inte vara svart eller vitt; testa tex. att göra en "halvvegetarisk" köttfärs om du inte vill göra en helt vegetarisk. (Man kan tex. blanda ut köttfärsen med röda linser, olika bönor, morötter, squash, svamp, spenat osv.) Eller byt ut någon rätt i veckan till vegetariskt. Vi har gått in för att äta mer vegetarisk och bättre, svenskt kött, när vi väl äter kött. (Vill du däremot göra en helt (lakto-)vegetarisk lasagne är den här en riktigt hit!)

- En sak som var med på min "klarar mig inte utan"-lista var grillat kött. Nuförtiden grillar jag mer än gärna veganska burgare, skivad halloumi, majskolvar och grönsaker. (De här är tex. goda som tillbehör till annat grillat..)

Veganska burgare
(också från tältningen i Grövelsjön)

- Det finns massor av alternativ till mejeriprodukter idag. För ett tag sen testade vi att göra egen kokosmjölk (köpt funkar såklart lika bra) till den här goda, veganska, sötpotatissoppan med lime och curry.

Vi mår väldigt bra av vår nuvarande kost; det känns bra i både kropp och själ att äta mer grönt! :) Har du världens bästa vegetariska recept på lager eller egna erfarenheter av vegetarisk/vegansk/flexitarisk kost får du mer än gärna dela med dig av det.

All inspiration och tips mottages tacksamt! :)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar