Nästa helg är det Lucia så idag tänkte vi dela med oss av ett av Fias favoritrecept sen ett antal år tillbaka; Leilas saffransskorpor. Enligt en kär vän smakar de "som en torr saffransbulle" men vi tycker inte att ni ska låta er skrämmas av den beskrivningen utan ge dem en chans! ;-)
Det här behövs:
100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
råsocker
Dags att blanda ihop allt... |
Längderna innan de gräddats och skurits upp till skorpor |
Så här gör man:
Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten)
Passar fint till glöggen men går alldeles utmärkt att äta precis som de är också...;-)
Håller längre än de brukar vara...
Sista chansen att rimma och vinna ett vallajärn är 15.00 idag!
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten)
Mums mums |
Passar fint till glöggen men går alldeles utmärkt att äta precis som de är också...;-)
Håller längre än de brukar vara...
Sista chansen att rimma och vinna ett vallajärn är 15.00 idag!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar