onsdag 3 december 2014

Lucka 3 - Diagonalåkning

En julisk inblick i diagonalstegets mysterium av Christian Minatti.

Vi har fått lite hjälp av Minatti med att beskriva diagonalåkningen. Så här enkelt förklarar han tekniken: "Diagonalsteget är inget annat än att promenera med en kick- och en glidfas". 

Diagonalstegets cykel:
Höger benet trycker ner skidan i snön så att den sitter fast och samtidigt pendlar höger armen framåt. Vänsterskidan pendlar framåt och vi trycker höften uppåt och framåt med en liten höftvridning.

Vi glider med en hög höft och njuter av farten vi fick med oss av trycket från höftböjaren. Samtidigt som vänster benet pendlade framåt pendlade vänster armen bakåt.

När farten börjar avta är det dax för vänsterbenet att göra samma sak som högerbenet gjort. 

"Så kan man fortsätta om och om igen fram tills tomten kommer ner genom kaminen".

Teknikbeskrivning:
Diagonalåkning handlar dels om tyngdöverföring och dels om att trycka ner skidan i snön vid rätt tillfälle. För att få fäste så ska fästzonen tryckas ner i snön så att fästvallan kan greppa tag om snökristallerna.

Tre enkla nyckelord:
  • Tryck tidigt
  • Tryck med hela foten
  • Tryck explosivt
Det innebär alltså att du ska trycka ner skidan i snön tidigt när den är som längst fram och innan den bakre skidan hunnit börja pendla fram. Du ska trycka ner skidan i snön med hela foten och du ska trycka explosivt.

Några vanliga fel man gör i diagonal:
  • Ingen tyngdöverföring - Man glider inte på en skida i taget utan springer eller promenerar på skidorna istället med tyngdpunkten mitt mellan skidorna. 
  • För sent tryck med foten - Många som upplever att de har dåligt fäste på skidorna kan prova att skjuta fram foten så att trycket från benet kommer under kroppen istället för bakom kroppen.
  • Låg höft utan vridning - Har man en låg höft och samtidigt inte vrider den är det väldigt svårt att få fram skidan så att man kan trycka med hela foten. 

En hög och vriden höft på en skånsk åkare med tomteluva

De bästa diagonalåkarna: Om det är några åkare som ni ska studera extra noga när de åker diagonal så är det Daniel Rickardsson, Lukas Bauer och Johan Olsson. Alla dessa åkare åker avslappnat och använder sin kraft i precis rätt ögonblick för att få maximal utdelning.

Nedan finns en liten film när Daniel Rickardsson vinner 50 km klassiskt i Holmenkollen. Se och begrunda hur avslappnad Daniel ser ut jämfört med Legkov och Sundby. Lukas Bauer är också med på något hörn.
Du missade väl inte adventstävlingen om ett vallajärn? Klick här för att komma till tävlingen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar