Saxningens cykel:
Vänster ben slängs framåt så långt som möjligt och kroppstyngden läggs på vänsterfoten. Man trycker ner skidan i snön med hela foten, samtidigt pendlar högerbenet fram och gör samma sak.
Armarna pendlar diagonalt med benen, till skillnad från diagonalåkningen så tar man mer stöd på stavarna.
Teknikbeskrivning:
Saxning använder man i riktigt branta partier där det inte går att diagonala. Det kan även vara mindre branta partier men med sockrig snö, dåligt fäste eller dåliga spår som gör att man måste saxa. Dålig teknik kan också göra att man behöver saxa där det egentligen går att diagonala.
Vanliga fel + tips för saxning:
- Man har tyngden mellan skidor istället för på en skida åt gången samt att trycket från foten kommer för långt bak. Samma princip som i diagonalåkning gäller; Tryck tidigt (långt fram), tryck med hela foten och tryck explosivt.
- Istället för att slänga fram skidan så långt man kan så lyfter man upp den högt och smäller ner den i snön. Alltså, sträva framåt istället för uppåt.
- Beroende på lutning och fäste så justerar man vinkeln på skidorna. Ju smalare vinkel man kan ha desto bättre är det och desto mer energi får man framåt. Är det riktigt brant, man har dåligt fäste eller om snön är sockrig så kan man lägga skidan på kant för att få grepp.
- Att få in ett bra flow i saxning är till stor fördel och kan man slappna av så kan det ibland gå fortare än att försöka maxa/stressa upp för backen.
- Ibland kan det vara bättre att gå ut utanför spåret och saxa om man känner att fästet inte räcker, det tar alltså mer energi att ligga kvar i spåret och kämpa.
Här är ytterligare en video från skidioteket som handlar om saxning och där de visar upp antagligen världens bästa saxare!
På denna videon är backen betydligt brantare än det ser ut. Notera hur Fia slänger fram underbenet för att få fäste så långt fram som möjligt. Hon anpassar även vinkeln på skidorna efter lutningen och hon är avslappnad när hon tar sig upp vilket gör att det ser väldigt lätt ut!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar