Sidor

onsdag 17 december 2014

Lucka 17 - Fett!

Som vi berättat tidigare har vi blivit mer intresserade av kost sen vi flyttade till Mora. På en föreläsning här på skolan med Tomas Bylon fick vi veta mer om kostens betydelse när man tränar mycket och vi försöker tillämpa det vi lärt oss så gott vi kan.

En av sakerna vi ändrat sen föreläsningen är att vi numer steker i rapsolja eller kokosfett. Vi försöker också få i oss tillräckligt mycket Omega-3 (både animaliskt via fisk och vegetabiliskt från tex chiafrön) och andra nyttiga fetter.


Avokado innehåller bla. omättat fett och Omega 3

Vad är fett bra för?
Förutom att ge energi ingår fett också i cellernas "väggar"; cellmembranen. Där hjälper de till att transportera ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen.

Fett förser oss även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6. Dessa fetter kan kroppen inte tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten.

Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten. Fettet spelar också roll för hur maten smakar. Många aromämnen är fettlösliga och fettet framhäver dessa smakämnen. Dessutom påverkar fettet matens konsistens.


Olika sorters fett
Fetter delas upp i två grupper efter sin uppbyggnad:

Mättat fett
Finns i:
Tex. fet mjölk och fil, smör och matfettsblandningar baserade på smör, ost, fett kött och charkprodukter som korv och bacon, grädde, glass och bakverk, choklad, kokos- och palmolja

Egenskaper: 
Oftast fast i rumstemperatur

Hälsoeffekt: 
Höjer halterna av dåligt kolesterol i blodet och ökar därmed riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.


Bacon



Omättade fetter (delas upp i enkel- och fleromättade)
Finns i:
Tex. oljor, fet fisk, nötter, avokado, kyckling

Egenskaper: 
Oftast flytande i rumstemperatur

Hälsoeffekt: 
Sänker halterna av dåligt kolesterol i blodet


Fet fisk



Nötter


Omega 3 och Omega 6?
Omega 3 och 6 är de viktigaste fleromättade fetterna. Dessa kan kroppen inte själv tillverka.
De fleromättade fetterna finns bla. i fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner. Man får lättare i sig Omega 6 än Omega 3 och behöver därför ofta tänka till lite extra för att få i sig Omega 3. 

Den rekommenderade dagliga dosen enl. livsmedelsverket, 2,5 - 3 g, motsvarar innehållet av Omega 3 i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja. Chiafrön, valnötter och linfrön är andra naturliga källor till Omega 3. 


En enkel tumregel: Mjukt fett är nyttigare än hårt

Till salladen? Olivolja
Att steka i? Rapsolja eller kokosolja (de tål värme bra och omvandlas inte till transfetter)




Vad är transfetter?
Finns i: 
Tex. snabbmat, bakverk, smör, friterad mat, chips och halvfabrikat

Hälsoeffekt: 
Höjer halterna av dåligt kolesterol och ökar därmed riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.


Transfettsbulle a.k.a. "donut"

Industriellt framställt transfett
Transfetter bildas när fett (flytande växtoljor) härdas inom livsmedelsindustrin. Man härdar fett för att det ska bli hårdare och få de egenskaper (sprödhet, fasthet och smältpunkt) som man önskar. Härdat fett får dessutom bättre hållbarhet. Om härdningen är ofullständig bildas transfettsyror. Om härdningen är fullständig omvandlas växtoljornas omättade fettsyror till mättade.

Naturligt transfett
Transfett bildas även naturligt i små mängder hos idisslare.

Enl. livsmedelsverket kommer ca. 75 procent av det transfett vi får i oss per dag kommer från mejeriprodukter och kött, medan 25 procent är industriellt tillverkade transfetter. Mängden industriellt tillverkade transfetter har minskat kraftigt de senaste åren.

Eftersom vi får i oss relativt lite transfett i förhållande till mättat fett (ca 10 ggr mindre) bedöms hälsoeffekterna av mättat fett vara mer betydande än transfetterna.


Fett innehåller mycket energi
Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram än kolhydrater och protein. Därför är det lätt att få i sig för mycket energi genom fett. Enligt föreläsningen vi var på bör ungefär 1/3 av den energi man får i sig under en dag komma från fett.



De flesta av oss skulle må bra av att minska på det mättade fettet och öka på det omättade fettet. Tur att det inte är speciellt svårt om man bara har lite koll på vad saker och ting innehåller! :)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar