(Glöggen sägs ligga på en alkoholhalt på upp mot 15% när den är färdigjäst så läs gärna igenom Fias artikel om alkohol och träning innan du sätter igång projektet...;-))
Man behöver:
En spann eller liknande (vi köpte en i plast på ÖoB för 10 kr)
5 l svagdricka (finns 1,5 liters petflaskor på Willys så vi ökade på receptet med 20% och körde på 6 l - vi har skrivit mängderna inom parantes)
500 g russin (600 g)
5 st skalade och skivade råa potatisar (6 st)
2,5 kg socker (3 kg)
1 påse hela kryddnejlikor (1,2 påsar - vi körde på 1)
1 påse kardemummakärnor (1,2 påsar - vi körde på 1)
1 hel kanelstång (vi slog på stort och slängde i 3 bitar...)
50 g vanlig jäst (60g)
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm (6 cm)
Så här gör man:
Häll allt i en väl rengjord spann och rör om.
Täck med plastfolie som du gör små hål i.
Låt stå 3-6 veckor.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hävert (så att bottensatsen inte kommer med).
Hinner du mot förmodan inte göra av med alla flaskor till jul går glöggen att lagra ett par år i alla fall!
Glöggen i första stadiet |
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar